Kafferistning, 4. forsøg

Dagen efter 3. forsøg, altså den 19. august, besluttede mig for at sænke temperaturen og lade mængden af bønner være. Temperaturen kom ned på 225˚C og de 70 gram bønner blev lagt i tærtefadet igen. Der skete følgende:

 • 6 minutter 30 sekunder: Bønnerne begyndte så småt at blive lysebrune eller gule.
 • 9 minutter: Ingen gule nuancer længere, men pæne lysebrune bønner. Ingen knæk endnu.
 • 10 minutter 40 sekunder: Knækkene begyndte
 • 11minutter 40 sekunder: Her begyndte nogle af knækkene at lyde ganske voldsomme. De gav også nogle ordentlige hop.
 • 12 minutter: Bønnerne havde nu fået en mørkere farve end sidst jeg ristede ved 225˚C, det var dog stadig en lys farve.
 • 13 minutter 30 sekunder: Knækkene stoppede omkring dette tidspunkt
 • 14 minutter sekunder: Her begyndte der at komme nogle få knæk igen.
 • 14 minutter 40 sekunder:  Nu var der mange knæk.
 • 15 minutter 30 sekunder: Her stoppede jeg ristningen, da begyndte at se pænt mørke ud. Der var stadig mange knæk i gang.

Jeg bemærkede det ikke under selv ristningen, men da jeg kiggede på mine noter bagefter bemærkede jeg at der faktisk havde været to faser af knæk. Det kunne se ud som om det lykkedes mig at stoppe ristningen undervejs i 2. knæk.

Resultat blev en jævn ristning med en pæn mørk farve, næsten magen til sidst, måske en lille smule lysere. Bønnerne duftede langt mere end ved  sidste forsøg. Slutvægten var 60 gram så vægtabet var på 14%, altså det sædvanlige niveau.

Den færdige kaffe smagte rigtig godt. Den var mindre bitter end sidst og havde en masse spændende smagsnuancer. Jeg prøvede at brygge en kop på Risteriets ristning og smage den side om side med min egen. Konklusionen var at de lå utroligt tæt på hinanden.

En lære man må kunne drage af at sammenligne dette forsøg med mit 2. forsøg, er at man skal passe på med at lægge bønnerne for tæt i ovnen. Den eneste forskel på dette forsøg og det mislykkede 2. forsøg var at jeg holdt mig til 70 gram bønner i tærtefadet, mod de 110 gram i det fejlslagne forsøg.

Jeg besluttede at mine næste to mål var at:

 • Kunne gentage denne vellykkede ristning uden at skulle sidde og stirre på ovnen imens
 • Kunne riste større mængdere bønner og få samme gode resultat

Men det måtte blive senere, nu skulle denne ristning nydes!

0 comments ↓

There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment

*