Kafferistning, 3. forsøg

Resultatet af 2. forsøg var stærkt nedslående. Derfor skyndte jeg mig at gøre endnu et forsøg dagen efter, altså den 18. august.

Jeg var selvsagt meget opsat på ikke at gentage resultatet fra dagen før. Dette fik mig til at forbryde mig mod et af de grundlæggende principper for fejlfinding, som ellers er en af mine kæpheste, når det kommer til at finde fejl i software og elektronik, nemlig

Man skal altid kun ændre een ting af gangen

Når man ændrer flere ting samtidig, bliver det let meget uoverskueligt, hvilken ændring der havde hvilke konsekvenser. Alligevel valgte jeg altså at ændre på følgende to ting

 • Jeg satte temperaturen op til 235°C (hvor meget det så har betydet for den reelle temperatur i ovnen skal jeg ikke kunne sige)
 • Jeg nøjedes med at hælde 70 gram bønner op, og fik derved væsentligt længere mellem bønnerne

Igen tog jeg noter undervejs:

 • 5 minutter og 30 sekunder: De var blevet lidt gyldne og nogle få agner var røget af.
 • 6 minutter og 30 sekunder: På dette tidspunkt syntes jeg at jeg kunne høre nogen knæk, men var ikke helt sikker på om det bare var ovnen der gav sig.
 • 7 minutter og 10 sekunder: Her begyndte jeg at se bønner der hoppede.
 • 9 minutter og 10 sekunder: Ikke så mange hop mere
 • 10 minutter og 15 sekunder: Mange hoppende bønner igen
 • 11 minutter 20 sekunder: Her stoppede hoppene igen
 • 12 minutter 40 sekunder: Her begyndte de nok en gang at hoppe. De var efterhånden blevet temmelig mørke
 • 13 minutter 30 sekunder: Stadig nogen hoppende bønner
 • 14 minutter : Her tog jeg dem ud fordi jeg mente de var blevet rigeligt mørke.

Det var unægteligt et meget rodet billede af hvornår knækkene kom. Jeg oplevede på ingen måde at der kom to adskilte knæk, det var mere bare nogen perioder med knæk og nogen perioder uden.

Ristingen blev langt mere jævn end sidst. Bønnerne havde en pæn farve, der lå meget tæt på Risteriets ristning. Vægten efter ristning var 60g, så de havde smidt 14% af vægten, altså reelt samme vægttab som sidst.

De hele bønner duftede ikke af så meget, men de malede bønner havde en god kraftig duft.

Den færdige kaffe var meget bedre end sidst, men ikke helt god. Mange af de smagsnuancer, der findes i Risteriets ristning, kunne ikke genfindes her. Ydermere var smagen noget mere bitter end jeg kunne ønske.

Billederne her viser fadet før og efter ristningen.

Resultatet af forsøget var at jeg havde fået en væstenligt jævnere ristning, med meget mere smag end sidst. Til gengæld fik jeg også en for voldsom bitterhed. Det var temmelig overbevist om at den jævnere ristning skyldtes, at der var længere mellem bønnerne. Men jeg anede ikke om den bedre smag og mere korrekte farve skyldtes den mindre mængde, eller den øgede temperatur. Så jeg besluttede mig til at næste forsøg skulle være at sætte en af disse variable tilbage, så jeg kunne blive klogere på hvad der foregik.

0 comments ↓

There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment

*