Første forsøg på hjemmeristning af kaffe

Jeg har i nogen tid leget med tanken om at begynde at riste kaffe selv. For to uger siden gjorde jeg så noget ved det, og bestilte et kilo grønne bønner af typen “Pacamara Fancy SHG” fra El Salvador hos Risteriet. For at have noget at sammenligne med købte jeg samtidig et kilo ristede bønner af samme type.

Jeg ved ikke meget om at beskrive smage, men kan fortælle at kaffen af de ristede bønner, jeg købte, er rigtig god. Det er en meget kraftig smag med en meget lang og behagelig eftersmag.

Jeg tog desværre ikke noter fra mit første forsøg på at riste bønner selv, men nedenfor kommer det jeg kan huske. Ved mine efterfølgende forsøg med ristning tog jeg noter og lidt billeder undervejs, så når jeg skriver om dem kommer der flere detaljer på.

Jeg satte efter inspiration fra en artikel på Risteriets hjemmeside ovnen på 250°C. For ikke at kvaje mig med alt for mange bønner, hældte jeg bønnerne op på et tærtefad i stedet for at fylde en hel ovnplade med dem.

Min plan var at tage bønnerne ud i starten af 2. knæk (det med knækkene er beskrevet i førnævnte artikel). Som jeg husker det oplevede jeg ikke to adskilte knæk, men bemærkede da at der kom nogen knæk lyde og hoppende bønner. Jeg tog bønnerne ud efter et kvarters tid, da jeg mente at de havde fået nok.

Resultatet af denne behandling var bønner der var noget mørkere end i Risteriets ristning og nogen af dem så decideret forkullede ud. Helheden lugtede også en lille smule af kul. Det var med andre ord ikke for lovende.

Til trods for lugten af kul prøvede jeg at kværne bønnerne og brygge kaffe på dem. Det var en positiv overraskelse. Der var ingen smag af kul og kaffen smagte faktisk bedre end så meget andet kaffe. Den havde dog en noget voldsommere og mere bitter smag end jeg foretrækker. Der var lang vej til at ramme den gode smag fra de proffesionelt ristede bønner. Men det var mit første, så modet var bestemt intakt.

DhcpMessageTypei

0 comments ↓

There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment

*